Tram Station at the summit of the Puy du Dôme, France

Precast elements at the summit of the volcano

Architects: DHA Architectes

Engineering office: SNC-Lavalin

Client: General Council of Puy-de-Dôme

Nemetschek brand involved: Precast Software Engineering

The construction project at the summit of the Puy de Dôme volcano was intended to restore the tourist attraction, at least in part, to its natural state.

The site attracts 380,000 tourists annually. In the spirit of sustainable development, visitors will no longer take a shuttle bus but a rack railway to the summit.

Instead of the former bus parking lots, an underground mountain railway station was planned, dimensioned to protect 1,000 visitors from extreme weather conditions. The underground mountain station offers natural lighting and a panoramic view of Clermont-Ferrand and the nearby Puys Mountain range. The new railway will not only help to minimize CO2 emissions (5,250 tons of CO2 over 35 years), but has also been designed to integrate harmoniously into the natural landscape.

In view of the restrictions at the construction site, it was preferred to build the infrastructure with prefabricated elements instead of on-site concrete. Rector Lesage's double walls were the solution for simplified logistics and a guarantee of quality work. Stored in a slightly circular arc shape, almost 3,600 m² of double walls form the reception and circulation area as well as the outer walls and the station platform.