Clear forms against raw cliffs

Project: Ridge House, South Pender Island, British Columbia, Canada

Architects: Simcic + Uhrich Architects, Vancouver, British Columbia, Kanada

Pictures: Simcic + Uhrich Architects, Vancouver, British Columbia, Kanada

Text: TechLimits and Nemetschek Vectorworks, Inc.

Nemetschek brand involved: Vectorworks

A luxury-class weekend retreat

This family weekend retreat is located on South Pender Island, BC. The building is approximately 2,500 square feet and contains a simple program—an open social space for kitchen, dining and living, and more contained spaces for the study, main bedroom suite and guest accommodation.

Although well connected by view, the one hectare site is high above and inland from the surrounding ocean. It is entirely made up of an east-west trending ridge and attendant slopes. The building occupies the top of the ridge providing a strong relationship to the northern and southern orientations, both characterized by openness and distance, while the site’s east and west sides remain treed and enclosing. This, together with steeply falling grades to the north and south, gives the site and the project a fulcrum.

In response to the highly exposed site conditions, the building form developed through a series of roof studies resulting in a form that either limits or emphasizes the various qualities of the site and program. The roof orients and opens up to the north and south for light and view, while closing to the east and west for solar shading and privacy. The intermittent vertical drops in the roof provide structure and solar shading from the summer afternoon and evening sun angles. Inside the house, these same forms provide the dynamic acoustic qualities in the main space required by the clients for their flute and piano rehearsals and performances. In the absence of trees to the south, the roof extends a large overhang to shade and protect against rain, wind and summer sun and captures reflected light from the ocean while also providing protected outdoor social spaces. By contrast, the shorter overhang on the north side exposes the sky vault with daylight also reflecting off roof-water periodically collected on the north terrace.

 

Related News

[Translate to english:] Assael Pontoon Dock

For Assael Architecture, what started as a humble beginning with two staff members grew into an award-winning practice comprising several teams, directors, associate directors, and managers. With over…

More

The ARP ArchitektenPartnerschaft office is located in Stuttgart with over 80 employees and has been in existence since 1970. Valuing partnership at the core of their thoughts and actions, the firm…

More

From their design approach to their finished projects, the team at Flansburgh Architects doesn’t want to be typical — they want to be better. For over 50 years, the Boston-based firm has led its team…

More

When you meet architectural office and general contractor IttenBrechbühl AG, you’ll find approximately 320 employees who are able to realize large and complex buildings from basic design to…

More

Eco-friendly living combines with a distinctive design

The Villanova Icône project was designed by the award-winning firm Hamonic+Masson & Associés of Paris, France. This 17-story residential tower…

More

First museum in passive house construction

The new building of the Ravensburg Art Museum in Southern Germany is the world's first certified museum in passive house construction and was awarded with…

More

Multifunctional Building opens Gateway to the Campus

An irregular polyhedron of colliding granite planes is broken by large fissures of glass, opening the interior space to the sun and sending…

More

Lichtwiese Campus of Darmstadt Technical University awarded "The German Sustainable Building Certification"

Darmstadt Technical University was awarded the silver "German Sustainable Building…

More

Revitalizing the Space "Where the Waters Meet"

For the Australian landscape architecture and urban design firm McGregor Coxall, a design has to be more than just a quick solution to a client’s…

More

While the names Justin Timberlake, Jay Z, Coldplay, Beyoncé, and Britney Spears conjure up images of incredible concert experiences, the lighting designers behind such great shows are often an…

More

For designers at ROJO Architecture, working in a space that's suited for play provides just the right mental break to spark their next great idea. Their office sits inside of what was once a busy…

More

Pearwood ensures listening pleasure

The Austrian Feldkirch is nestled in the cultural landscape of Felsenau and is home to an event building which was completely rebuilt after its predecessor was…

More

Building’s floor plan is based on furrows of a ploughed field

The residential home, designed by architecture office LEVENBETTS, is located in upstate New York in the USA. Vectorworks was used to…

More

A luxury-class weekend retreat

This family weekend retreat is located on South Pender Island, BC. The building is approximately 2,500 square feet and contains a simple program—an open social space…

More

The oldest evidence of creative intelligence

The Schöningen spears and other wooden instruments have made the archeological site one of a kind worldwide; a place where one can find out how Homo…

More

A milestone in high alpine architecture

Like a shimmering mountain crystal, the Monte Rosa Hut (Monte-Rosa-Hütte, in German) lies nestled between the glaciers of the Pennine Alps in Switzerland at…

More

Paris is growing skyward

After more than 30 years, a change in municipal planning allows for the construction of the 50 meters tall residential and office building ZAC Masséna on the left bank of the…

More
Vectorworks

Ecologic Campus

"Green" architecture and historic conservation

Red River College Campus is a state-of-the-art business, multi-media, and information technology learning centre. The project was built on a brownfield…

More

Honorable Mention on the Environment Top Ten Green Projects Awards

Coney Island's Stillwell Avenue Terminal is the largest above-ground station in the New York City subway system. For the…

More

1,700 trees for a good climate

The Sagamihara Campus of the Aoyama Gakuin University near Tokyo comprises 20 buildings on an area of more than 160,000 m² and provides space for around 10,000 students…

More

Bowden Centre won Australia's most prestigious architecture awards

The Bowden Centre, completed in February 2007 is a new educational and multipurpose resource building at Mt Annan Botanic Garden,…

More