Green Building in the Botanic Garden

Project: The Bowden Centre, Mt. Annan Botanic Gardens, Sydney, Australia

Awards: 2008 Sulman Award for Public Architecture; 2008 Architekture Award for Sustainable Architecture

Architect: Kennedy Associates Architects, Australia

Pictures: Kennedy Associates Architects, Bart Maiorana, Steve Kennedy, Petra Kleegraefe

Nemetschek brands involved: Vectorworks

Bowden Centre won Australia's most prestigious architecture awards

The Bowden Centre, completed in February 2007 is a new educational and multipurpose resource building at Mt Annan Botanic Garden, Sydney NSW Australia.The building’s primary purpose is to provide a teaching facility for the numerous school groups who visit the garden every year. However, the facility has also been designed to accommodate a broad range of other activities, from seminars to weddings. A high standard of ecological sustainability within a very modest budget was achieved through, amongst other things, siting the new building in the location of an existing structure, recycling the steel structure and aluminium windows from the earlier building, the thermal management of the building via a ground-coupled, water-based air conditioning system and the inclusion of a series of plywood clad, vertical wall openings that act as alternatives to conventionally glazed windows. Kennedy Associates Architects are proud recipients of the 2008 Sulman Award for Public Architecture and the 2008 Architecture Award for Sustainable Architecture for this project.